به مناسبت روز تبریز (14 مرداد)، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی معرفی میکند:
نقشه تقسیمات کشوری استان آذربایجان شرقی، نقشه گردشگری استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز و نقشه راهنمای شهر تبریز معرفی شد
نقشه تقسیمات کشوری استان آذربایجان شرقی، نقشه های گردشگری استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز و نقشه راهنمای شهر تبریز که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی، نقشه تقسیمات کشوری استان آذربایجان شرقی، نقشه های گردشگری استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز و همینطور نقشه راهنمای شهر تبریز را منتشر کرد.
نقشه تقسیمات کشوری استان آذربایجان شرقی:
در این نقشهها از آخرین اطلاعات تقسیمات کشوری تا پایان تیر ماه 1400 استفاده گردیده و مرزهای بینالمللی، حدود استان، شهرستان، بخش، دهستان و مراکز آنها به نمایش درآمده است. همچنین جداول اطلاعات جغرافیایی و آمار و شاخصهای جمعیتی بر اساس سرشماری سال 1395 برای استان و شهرستانها، جهت ارائه اطلاعات تکمیلی در این نقشهها لحاظ شده است.
استان آذربایجان شرقی دارای 21 شهرستان، 47 بخش، 145 دهستان و 68 نقطه شهری میباشد.
این استان با مساحتی حدود 48054 کیلومترمربع رتبه یازدهم و با جمعیت 3909652 نفر، رتبه ششم را در کشور دارا میباشد. نرخ شهرنشینی در این استان 71/86 درصد و تراکم جمعیت 81/36 نفر در کیلومتر مربع میباشد.
نقشه گردشگری استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز:
نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکانیابی آثار باستانی و جاذبههای گردشگری و توریستی دارد . اداره نقشههای موضوعی و موردی، درمدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی جهت رسیدن به این اهداف، نقشههای گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز این استانها به صورت دورو و در قالب یک نقشه تهیه نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. در این سری نقشهها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، آثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری، لیست هتلها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استانهای همجوار و ... آورده شده است.
استان آذربایجان شرقی از استانهای مهم و پرجمعیت ایران است که در شمال غرب کشور واقع گردیده است. این استان از نظر موقعیت طبیعی، در محل به هم خوردگی دو رشته کوه البرز و زاگرس، به عبارتی در زون البرز و آذربایجان و در گوشه شمال غرب فلات ایران واقع شده است. از نظر تقسیمات حوضههای آبریز کشور، حوضههای آبخیز ارس، سفیدرود _ قزلاوزن و دریاچه ارومیه، پهنه استان را پوشش میدهند که بیشترین مساحت استان در محدوده حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار گرفته است. در حالت کلی، استان آذربایجان شرقی یک منطقه کوهستانی محسوب میشود که حدود 40 درصد از سطح آن را کوهستان فرا گرفته است. از مناطق کوهستانی معروف منطقه، میتوان توده آتشفشانی سبلان در شرق و سهند در غرب و جنوب غربی و رشته کوههای قرهداغ در شمال و رشته کوههای تخت سلیمان و اربط در جنوب و ارتفاعات بزقوش در جنوب شرق و قوشاداغ در شمالشرق استان را نام برد.
آب و هوای آذربایجان شرقی به طور کلی سرد و خشک است ولی به علت تنوع توپوگرافی از اقلیمهای متفاوتی برخوردار است. این استان همواره تحت تأثیر بادهای سرد شمالی و سیبری و بادهای مرطوب دریای سیاه و مدیترانه و اقیانوس اطلس قرارگرفته است. به علاوه، بادهای محلی نیز تحت تأثیر شرایط طبیعی استان از سوی کوهستانهای بلند و دریاچههای ارومیه و خزر به سوی دشتها و جلگهها میوزند. آذربایجان شرقی یک منطقه سردسیر و کوهستانی است و از لحاظ تقسیمبندیهای اقلیمی جزو مناطق نیمهخشک به حساب میآید و میانگین بارندگی سالیانه آن 250 الی 400 میلیمتر است. موقعیت کوهستانی و عرض جغرافیایی استان از عوامل برودت و سرمای قسمت اعظم این منطقه است. کمارتفاعی و اثرات ملایمکننده بخارهای دریای خزر در پارهای از مناطق از عوامل اعتدال اقلیمی آن به شمار میآید. به علاوه آذربایجان تا حدودی تحت تأثیر جریانهای مرطوب دریای مدیترانه از سمت غرب و جنوب غربی قرار دارد و تودههای هوای سرد سیبری نیز از شمال بر آب و هوای آن اثر میگذارد. تبریز نیز دارای هوایی کمرطوبت بوده و حد متوسط بارندگی آن در سال 285 میلیمتر است. این جلگه در اثر ارتفاعی که از سطح دریا دارد، دارای زمستانهای طولانی و سرد و تابستانهای معتدل است. علاوه بر پوشش گیاهی متنوعی که در فضاهای جلگهای، درهای و کوهستانی استان وجود دارد، جنگلهای متراکمی نیز نقاط مختلف استان را پوشانده است. در شمال ارسباران، دره ارس و شهر ورزقان، کوههای قازانداغی و قندراتباشی واقع شده است که پوشیده از درختان جنگلی و مراتع کوهستانی است. کوههای گویچهبئل پوشیده از درختان نیمهجنگلی و مراتع سرسبز و خرم است و در جنوب غربی اهر واقع شده است. این مکان کوهستانی، ییلاق ایلات قرهخانلو و مددلو است. بیشترین گونههای درختی که در جنوب غربی اهر مشاهده میشود، بلوز و ممرز است. جنگلهای شهرستانهای مراغه و هشترود نیز از نظر درجه اهمیت در مرتبه بعدی قرار دارند. این جنگلها که از وسعت کمتری نسبت به جنگلهای ارسباران برخوردار است عمدتاً از درختچه گز تشکیل شده است. تبریز کلانشهری در منطقه آذربایجان و مرکز استان آذربایجان شرقی ، بزرگترین قطب اقتصادی منطقه آذربایجان و مرکز اداری و سیاسی و فرهنگی این منطقه میباشد. کلانشهر تبریز حدود 244 کیلومتر مربع وسعت دارد و به این ترتیب سومین شهر بزرگ ایران پس از تهران و مشهد محسوب میشود. جمعیت تبریز بر اساس سرشماری سال 95 تقریبا 1600000 نفر است. اکثریت ساکنین تبریز آذری هستند و به زبان ترکی آذربایجانی و با لهجه تبریزی سخن میگویند.
تبریز در غرب استان آذربایجان شرقی قرار گرفته و از شمال به کوههای پکه چین و عون بن علی و از شمال شرق به کوههای گوزنی و بابا باغی، از شرق به گردنه پایان و از سمت جنوب به دامنههای کوه سهند محدود میشود. تبریز از سمت غرب به دشت تبریز و شورهزارهای تلخه رود ( آجی چای) محدود میشود. ارتفاع این شهر از سطح دریا از 1350 متر تا حدود 1560 متر متغیر بوده و شیب کلی شهر به سمت غرب میباشد. از شهر تبریز و اطراف آن دو رودخانه عبور میکنند که عبارتند از تلخهرود و قوریچای .
آب و هوای تبریز استپی با تابستانهای معتدل و نسبتا گرم و خشک و زمستانهای سرد بوده به طوری که میانگین دمای هوا در تیر ماه 25 و در دی ماه 5/2- درجه سانتیگراد میباشد و متوسط بارندگی سالیانه تبریز حدود 330 میلیمتر است.
تبریز به عنوان شهر اولینها معروف است. همچنین تبریز به عنوان شهر بدون فقیر، امنترین شهر ایران، سالمترین شهر ایران، دومین شهر صنعتی ایران، دومین شهر دانشگاهی ایران، دومین قطب علوم پزشکی ایران، شهر شکلات ایران و شهر جهانی بافت فرش نیز معروف است.
مهمترین جاذبههای گردشگری تبریز عبارتند از:
ائلگلی یا شاهگلی، مسجد کبود، ارگ علیشاه، مسجد جامع، مقبرهالشعرا، بازار تبریز، ربع رشیدی، مدرسه اکبریه، مسجد مقبره، برج خلعت پوشان، موزه آذربایجان و کلیساهای تبریز.
نقشه گردشگری استان آذربایجان شرقی در سال 1399 و شهر تبریز در سال 1398 بروزرسانی شدهاست.
نقشه راهنمای شهر تبریز:
شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی میباشد. شهر تبریز یکی از بزرگترین شهرهای ایران بوده و در دره آجی چای بنا شده است. تبریز در گوشه شرقی دشت رسوبی همواری با شیب متوسط به سوی دریاچه ارومیه گسترده شدهاست. در شمال آن کوههای عون بن علی پله چین بهلول و بابا باغی و در جنوب آن سلسله جبال سهند قرار دارد. شهر تبریز در مجموع منطقه خوش آب و هوا و سردسیری است و از لطافت ویژهای برخوردار است.این شهر از فراز و نشیبهای مختلفی در ادوار گوناگون برخوردار بوده و این موضوع حاکی از حقایقی است که در رابطه با آن میتوان آنها را عنوان کرد. در این شهر بازار بزرگی تاسیس شده است که از لحاظ مساحت و طول در نوع خود در دنیا بینظیر است، به طوری که نام آن به ثبت یونسکو نیز رسیده است. در این شهر فرشهای دستباف و قالیهای زیبا باعث شده که نام شهر تبریز در جهان بدرخشد و همه آن را با نقش و نگار فرشهای دستباف بشناسند. بعد از دانشگاه تهران میتوان نام دانشگاه تبریز را به عنوان یکی از قدیمیترین دانشگاههای کشور معرفی کرد. پایتخت بودن تبریز در ادوار مختلف نیز از دیگر حقایق مهم و جالب این شهر شناخته میشود.